Mijn ACNN

Welkom bij ACNN - Academische Controllers Noord-Nederland

ACNN - Academische Controllers Noord-Nederland

Komende evenementen

Geen evenementen gevonden.

Al geweest

Persoonlijk Leiderschap

27-10-2022 - Yacht, Rozenburglaan 3, Groningen
Graag nodigen wij u hierbij uit voor onze eerst volgende bijeenkomst op donderdag 27 oktober a.s. met als onderwerp Persoonlijk Leiderschap

We leven in bijzondere tijden. We zitten nog middenin de nasleep van de coronacrisis en hebben ook te maken met de oorlog in Oekraïne, en alle onzekerheden die daarmee gepaard gaan. Daarnaast blijft de arbeidsmarkt ongekend krap en lopen inflatie en rente snel op. En zijn we ook nog steeds druk met de digitale transformatie....

Help!

Wat betekent dit voor jou en voor het bedrijf waar je werkt? Hoe ga jij hiermee om? Sta jij op als 'leider', en welke stappen neem jij dan? Hoe laat jij jouw invloed gelden? Hoe geef je vorm aan de veranderingen in jouw wereld en binnen Finance? Hoeveel tijd gun jij jezelf om hier überhaupt mee bezig te zijn? En welke leiderschapsstijl hanteer je daarbij?

Allereerst nemen Jan Rodenhuis en Marieke Beekman je mee in de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor Financials. Daarna gaat Matthijs van der Bijl in een interactieve workshop met ons aan de slag om met verschillende leiderschapsstijlen te oefenen. Matthijs heeft hier ruime ervaring mee opgedaan bij grote en kleine bedrijven, individueel en met (finance) teams. Hij begeleidt ook het Future Finance Change Program binnen Yacht. Je bent van harte welkom op het kantoor van Yacht in Groningen.

Programma:
Tot 17.30 uur - Ontvangst Yacht Groningen, Rozenburglaan 3
17.30 uur - Welkom door Klaas Groenveld
17.35 uur - Update vanuit Yacht over cijfers van de arbeidsmarkt
17.50 uur - Workshop door Matthijs van der Bijl over Persoonlijk Leiderschap
19.30 uur - Buffet
20.30 uur - Afsluiting


Praktische informatie:
- Datum: donderdag 27 oktober 2022
- Tijd: 17.30 - 20.30 uur
- Locatie: Yacht, Rozenburglaan 3, Groningen
- PE-punten: 2

Let op: max 35 personen, dus reageer snel, want vol=vol.

Aanmelding:
Deelname geeft recht op 2 PE-punten en is voor de leden gratis. Bij aanmelding graag rekening houden met de volgende zaken:


1. Opgave gaat via de site www.acnn.eu
2. Voor introducés en niet leden wordt een eigen bijdrage gevraagd van EUR 50,- per deelnemer. Waarbij leden voorrang hebben.
3. Mocht u zich hebben aangemeld, maar zonder geldige reden niet komen opdagen, dan worden de gemaakte kosten in rekening gebracht
4. In verband met de planning, beveiliging en de catering is tijdige aanmelding vooraf via de website van ACNN gewenst. Opgave is uiterlijk mogelijk tot 22 oktober a.s.

‘Scaling, waarom zou dat mij wat moeten schelen?

14-06-2022 - Zernike, Groningen
Graag nodigen we je uit voor de tweedelige PE bijeenkomst ‘Scaling, waarom zou dat mij wat moeten schelen?' op 14 juni en 20 september a.s. in Groningen, met drs. Jacob van der Werk en Minke van Bergen EMFC. Let op: beperkt aantal plaatsen; aanmelddeadline 16 mei a.s.! Zoals u kunt zien, bieden wij deze PE bijeenkomst aan in samenwerking met de EMFC Opleiding van de RUG.

Business Agility, wat lost het op
Het zal niemand van jullie zijn ontgaan: de afgelopen jaren zijn de organisaties waarin jullie werken ‘Agile organisaties’ geworden. Begon de Agile transitie vaak in de ICT hoek, uiteindelijk werd de Business nauw betrokken, trokken ze samen op en kwamen Agile HR, Agile Finance en Agile Control in beeld. Dat laatste is nadrukkelijk onderdeel van wat Business Agility wordt genoemd.

Mooie, dure woorden voor complexe bewegingen in de organisatie horen we jullie denken. Veranderingen in de organisatie waarvan soms gezegd wordt: dat is niet voor dienstverlenende of kennisintensieve organisaties. Toch groeit het Agile denken, ontstaan er nieuwe functies en wordt er steeds meer theoretisch kader ontwikkeld. Maar welk probleem lost Scaled Agile op en waarom is Business Agility nodig? Waarom zou Scaling mij iets moeten schelen?

Antwoorden in de tweedelige PE cursus
Op 14 juni worden jullie meegenomen in de ontwikkelingen van de laatste jaren rond Agile en Scaled Agile werken, worden die ontwikkelingen gehouden tegen theoretische input en voorbeelden uit de praktijk. In het avond gedeelte worden jullie op een zeer interactieve manier meegenomen in een prikkelende Scaled Agile ervaring. Middels een serious game ervaren jullie de sensatie van het inzicht ‘waarom doen we dat eigenlijk nog zo’ en wordt er een denken opgestart die het waard is in een tweede sessie te verdiepen.

Op 20 september gaan we inzoomen op Agile Control. Minke van Bergen neemt ons mee in de kanteling van Control in een Agile organisatie. Vanuit haar Post-Master onderzoek geeft ze inzicht in de verandering die nodig is om als Control aan te sluiten bij de (scaled) Agile ontwikkelingen van de organisatie maar er ook sturing aan te geven. Ze neemt ons mee in de handvatten die nodig zijn om het (traditionele) Management Informatie Systeem te laten aansluiten bij de Agile werkwijze en de gevolgen voor bijv. geoormerkte budgetten.

Het doel van de twee cursussen is tweeledig. In de eerste cursus kweken we bewustzijn op een ontwikkeling die niet meer weg te denken is in onze organisaties, verzorgen we een praktisch kennisniveau en concrete leerervaring. In de tweede cursus wordt inhoudelijk de verandering binnen Control binnen een Agile organisatie besproken en worden praktische leerervaring en tips aangereikt.

Sprekers
Drs. Jacob van der Werk is werkzaam bij DUO als Verandermanager. Hij is van huis uit Bestuurskundige en vooral actief op de raakvlakken informatie, organisatie en financiën. De laatste jaren is hij initiator binnen DUO van de invoering van de Scaled Agile werkwijze.
Minke van Bergen, Executive Master Finance & Control is werkzaam bij DUO als business controller ICT. Ze is niet alleen geïnteresseerd in Control in de volle breedte maar ook in de veranderingen die de het vak van Control voortdurende in beweging brengen.

Programma 14 juni en 20 september
15.30–16.00 uur - Inloop met koffie
16.00–18.00 uur - Eerste deel programma
18.00–19.00 uur - Buffet
19.00–20.00 uur - Tweede deel programma

Aanwezig vanuit de EMFC zijn programmadirecteur prof. Pieter Jansen en programma-assistent Angela Sap.

Praktische informatie
• Aanmelddeadline: 16 mei 2022
• Maximum aantal deelnemers: 60
• Cursusdatums: 14 juni & 20 september 2022
• Tijd: 16.00 - 20.00 uur, inclusief buffet
• Locatie: Melden bij de Plaza in het Duisenberg gebouw, Zernike Campus, Groningen
• Kosten: kosteloos voor ACNN-leden
• PE-punten: 8 (voor 2 bijeenkomsten)

Aanmelding:
Maximum aantal deelnemers is bereikt, opgave is niet meer mogelijk.

Is er een leven buiten de management control cyclus?

20-04-2022 - Zernike, Groningen
Lezing Academische Controllerskring Noord Nederland in samenwerking met de Business School RUG / EMFC Opleiding

Beste Controller,

Graag nodigen we je uit voor de PE bijeenkomst 'Is er een leven buiten de management control cyclus?' op woensdag 20 april a.s. in Groningen, met dr. Susanne Täuber.

Lehman Brothers, Enron en Siemens: het is maar een greep uit opzienbarende schandalen uit de laatste jaren. Voor regelnaleving zijn management control systemen nodig – maar hoe kan het dan ondanks deze systemen vaak toch misgaan? De sociale identiteitstheorie biedt verklaringen voor regelnaleving – of juist het gebrek ervan – die buiten de management control cyclus liggen. Deze cursus laat zien, hoe toepassing van de sociale identiteitstheorie het werk van controllers enorm kan verrijken.

De cursus gebruikt theoretische input, voorbeelden uit de praktijk en interactie om te illustreren hoe sociale identiteit de regelnaleving beïnvloedt. Mensen die zich bij een groep voelen horen, denken, voelen en handelen in lijn met de doelen van deze groep. Een analyse van sociale identiteit kan daarom verhelderen waarom organisaties haar doelen wel of niet behalen, waarom regels verwateren, en waarom bepaalde regels prioriteit krijgen en andere genegeerd worden.

De sociale identiteitstheorie helpt controllers op verschillende vlakken: ten eerste laat de theorie een meer valide probleemanalyse toe, waardoor efficiënter gestuurd kan worden op gedrag. Ten tweede biedt de theorie handvaten voor controllers, om zichzelf te positioneren binnen de organisatie. Omdat controllers vaak op het snijvlak van verschillende subgroepen binnen de organisatie zitten, kunnen zij reflecteren op hun bijdrage, taken, en mogelijkheden tot sturing binnen de organisatie. Ten derde biedt de theorie controllers handvaten om scherp te blijven op verschillende doelen, normen en waarden in de verschillende subgroepen binnen hun organisatie. Hierdoor kunnen obstakels voor regelnaleving vroegtijdig gesignaleerd worden en bijgestuurd worden.

Spreker
Dr. Susanne Täuber is werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen als Universitair Hoofd Docent. Zij is sociaal psycholoog en onderzoekt het ontstaan van discrepanties tussen beleid en praktijk. Ter financiering van haar onderzoek kreeg zij beurzen van De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het Duitse en Nederlandse ministerie van defensie. In De Volkskrant, Nieuwsweekend Radio 1, and Het Parool verschenen berichten over Susanne Täuber's onderzoek.

Programma
15.30–16.00 uur - Inloop met koffie
16.00–18.00 uur - Eerste deel programma
18.00–19.00 uur - Buffet
19.00–20.00 uur - Tweede deel programma

Praktische informatie
• Datum: woensdag 20 april 2022
• Tijd: 16.00 - 20.00 uur, inclusief buffet
• Locatie: Zaal 0015, Duisenberg gebouw, Zernike Campus, Groningen

Aanmelding:
Deelname geeft recht op 4 PE-punten en is voor de leden gratis. Bij aanmelding graag rekening houden met de volgende zaken:

1. Opgave gaat via de site www.acnn.eu
2. Ben je werkzaam bij de Gasunie, Gasterra, NAM, UMCG, RUG, Friesland Campina, DUO en Finanxe, dan is het verzoek in te schrijven via de uitnodiging die je van jou organisatie hebt ontvangen voor deze bijeenkomst. Schrijf je dan niet in via de link van de ACNN.
3. Introducés en niet leden moeten zich opgeven via k_elgersma@hotmail.com en hiervoor geldt een eigen bijdrage van € 75,- per deelnemer. Hiervoor ontvangt u een factuur van de penningmeester, welke vooraf betaald moet worden. Leden hebben overigens voorrang bij aanmelding t.o.v. introducés.
4. Mocht u zich hebben aangemeld, maar zonder geldige reden niet komen opdagen, dan wordt € 75,- in rekening gebracht (in verband met de reserveringskosten, die de ACNN heeft moeten maken).
5. In verband met de planning, beveiliging en de catering is tijdige aanmelding vooraf via de website van ACNN gewenst. Opgave is uiterlijk mogelijk tot 15 april a.s.

Bij deelname aan onze bijeenkomsten verzoeken wij u de dan geldende corona richtlijnen van de overheid in acht te nemen. Mochten er nog vragen zijn, dan horen bij die uiteraard graag van jullie.

Met vriendelijke groet,
Namens het bestuur Academische Controllerskring Noord-Nederland

Klaas Elgersma, secretaris

Big Picture – de oorlogssituatie en de gevolgen voor uw belegg

31-03-2022 - De Postwagen, Tolbert
Big Picture – Rabobank:

Thema de oorlogssituatie tussen Rusland en Oekraïne en de gevolgen voor uw beleggingen.

De oorlogssituatie tussen Rusland en Oekraïne houdt financiële markten sinds 24 februari compleet in haar greep. Aandelenbeurzen worden flink geraakt en prijzen van grondstoffen stijgen. Rusland wordt getroffen met sancties die ook hun doorwerking gaan hebben op beleggingsportefeuilles. Overheden en centrale bankiers staan voor het grote dilemma hoe adequaat te reageren op de pijn van nog harder oplopende inflatie. En dat terwijl beleggers het voor de Russische inval er over eens waren dat de Federal Reserve in maart haar rente voor het eerst in jaren weer zou gaan verhogen en meenden dat de Europese Centrale Bank inmiddels ook die richting opkeek.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne zet dit alles, en de bijna haaks daarop staande verduurzaamheidspolitiek, op het spel. Wat betekent deze nieuwe, grimmigere realiteit voor de economische en politieke bewegingen die hier uit gaan volgen? In deze Big Picture bespreken wij de gevolgen voor uw beleggingen en de manier waarop de Rabobank met verschillende scenario’s rekening houdt.

Sprekers tijdens deze Big Picture:
· Cahit Ilkin – Directeur Private Banking, Rabobank Groningen-Drenthe
· Peter Heupink – Senior Beleggingsspecialist Rabobank


Het programma voor de avond zit er als volgt uit:
17.30 uur inloop en ontvangst met koffie / thee
18.00 uur aanvang van de lezing
19.15 uur gelegenheid tot het stellen van vragen
19.30 uur afronding lezing
19.30 uur start gezamenlijk warmbuffet en is er volop gelegenheid voor napraten, vaktechnisch overleg en het onderhouden van sociale contacten.
21.30 uur einde programma

De bijeenkomst wordt gehouden in De Postwagen, hoofdstraat 53, 9356 AV Tolbert. We hebben voor deze locatie gekozen i.v.m. het groot onderhoud van de Zuidelijke ringweg in Groningen. Het is niet mogelijk de bijeenkomst online te volgen. Voor meer informatie m.b.t. de afsluitingen verwijzen wij naar de website www.groningenbereikbaar.nl

Deelname geeft recht op 2 PE-punten en is voor de leden gratis. Opgave gaat via de site www.acnn.eu
Introducés en niet leden moeten zich opgeven via k_elgersma@hotmail.com en hiervoor geldt een eigen bijdrage van € 50,- per deelnemer. Hiervoor ontvangt u een factuur van de penningmeester, welke vooraf betaald moet worden.

Mocht u zich hebben aangemeld, maar zonder geldige reden niet komen opdagen, dan wordt € 50,- in rekening gebracht (in verband met de reserveringskosten, die de ACNN heeft moeten maken). Bij afmeldingen na 25 maart 2022 wordt eveneens € 50,- in rekening gebracht.

In verband met de planning is tijdige aanmelding vooraf via de website van ACNN gewenst. Opgave is uiterlijk mogelijk tot 25 maart 2022.

Controlling en antifragiliteit

14-12-2021 - Duisenberg gebouw, Zernike campus, Groningen
Dinsdag 14 december a.s. bieden we in samenwerking met de EMFC Opleiding van de RUG, de bijeenkomst 'Controlling en antifragiliteit' aan.

Als Corona ons een ding heeft geleerd, dan is het wel dat we nu weten hoe onvoorspelbaar (en soms onvoorstelbaar) de toekomst is. Kees Tillema neemt ons daarom mee in de wereld van 'antifragiliteit', waarin we sleutels kunnen halen die ons klaar maken voor élke toekomst.

Zijn verhaal is ook enigszins ongemakkelijk, want controllers kunnen zich dan niet meer langer verschuilen achter allerlei gelikte methoden, technieken en stappenplannen. De gemeenschappelijke deler van die benaderingen is immers de aversie tegen wanorde, onvoorspelbaarheid, gedoe en instabiliteit.

De kernvraag van zijn bijdrage: hoe kunnen organisaties sterker worden van wanorde? Dan ga je slim gebruik maken van de volatiliteit van alledag. Kees zijn bijdrage is vooral interessant voor controllers die creatieve risico's willen nemen. Daarom gaat hij voorbij de voorzichtigheid van een wetenschappelijke insteek.

Spreker:
Dr. Kees Tillema is organisatieadviseur en oprichter van Het Zuiderlicht Managementadviseurs. Daarnaast doceert hij Management Accounting & Control aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij houdt zich al jaren bezig met de vraag hoe organisaties control en vertrouwen op onconventionele wijzen kunnen verbinden. Daarnaast is Kees klassiek musicus en instructeur full contact karate.

Programma:
15.30–16.00 uur - Inloop met koffie
16.00–18.00 uur - Eerste deel programma
18.00–18.45 uur - Diner
18.45–20.45 uur - Tweede deel programma

Praktische informatie:
- Tijd: 16.00 - 20.45 uur
- Locatie: Duisenberg gebouw, Zernike campus, Groningen
- PE-punten: 4

Aanmelding:
Deelname geeft recht op 4 PE-punten en is voor de leden gratis. Bij aanmelding graag rekening houden met de volgende zaken:

1. Opgave gaat via de site www.acnn.eu
2. Ben je werkzaam bij de Gasunie, Gasterra, NAM, UMCG, RUG, Friesland Campina, DUO en Finanxe, dan is het verzoek in te schrijven via de uitnodiging die je van jou organisatie hebt ontvangen voor deze bijeenkomst. Schrijf je dan niet in via de link van de ACNN.
3. Introducés en niet leden moeten zich opgeven via k_elgersma@hotmail.com en hiervoor geldt een eigen bijdrage van € 95,- per deelnemer. Hiervoor ontvangt u een factuur van de penningmeester, welke vooraf betaald moet worden. Leden hebben overigens voorrang bij aanmelding t.o.v. introducés.
4. Mocht u zich hebben aangemeld, maar zonder geldige reden niet komen opdagen, dan wordt € 95,- in rekening gebracht (in verband met de reserveringskosten, die de ACNN heeft moeten maken).
5. Degenen, die de contributie (€ 50,- per jaar) niet tijdig hebben voldaan kunnen niet deelnemen aan de activiteiten.
6. In verband met de planning, beveiliging en de catering is tijdige aanmelding vooraf via de website van ACNN gewenst. Opgave is uiterlijk mogelijk tot 6 december a.s.

Bij deelname aan onze bijeenkomsten verzoeken wij u de dan geldende corona richtlijnen van de overheid in acht te nemen. Mochten er nog vragen zijn, dan horen bij die uiteraard graag van jullie

Reputatiemanagement en de rol van de media

01-07-2021 - De Postwagen, Tolbert
Lezing door Jaap Koelewijn, hij neemt ons mee in wat hij persoonlijk heeft ervaren toen hij een aantal belangrijke functies in moest leveren in reactie op een publicatie in het Financieele Dagblad. Jaap had zich als toezichthouder verbonden aan een beleggingsfonds, waarbij een functionaris was betrokken, die onderwerp was van onderzoek.

Programma:
17.00 – 18.00 uur Ontvangst en welkom met koffie en thee
18.00 - 18.15 uur Opening door de voorzitter
18.15 - 19.45 uur Lezing door Jaap Koelewijn
19.45 - 20.00 uur Gelegenheid tot het stellen van vragen
20.00 - 20.45 uur Warm buffet
20.45 - 22.00 uur Gelegenheid tot naborrelen
22.00 uur Sluiting

Locatie:
Zalencentrum De Postwagen, Hoofdstraat 53, 9356 AV Tolbert

Opgave, corona en PE-punten:
Op dit moment is niet helemaal duidelijk of en zo ja, welke corona-maatregelen er van invloed kunnen zijn op 1 juli a.s. Ons korte lijntje met Hugo de Jonge staat daaromtrent voortdurend open. Graag jullie begrip hiervoor. Voorshands houden wij rekening met een maximum aantal deelnemers van 50 stuks, maar het kan zijn, dat er later meer deelnemers kunnen worden toegestaan. Leden hebben hierbij voorrang. Zodra het quotum van 50 vol is, wordt er gewerkt met een wachtlijst. Snel aanmelden is dus van groot belang!

De deelname geeft recht op 2 PE-punten en is voor de leden gratis. Voor introducés en niet leden wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 50,- per deelnemer.
In verband met planning is aanmelding voor 25 juni a.s. via deze site en voor niet leden bij de secretaris verplicht. (k_elgersma@hotmail.com)

Futurizing Finance

18-02-2021 - Online
We organiseren samen met onze partner Yacht op 18 februari as Futurizing Finance.

Dit event is digitaal en in 2 interactieve breakout sessies bespreken we hoe future-proof jij en jouw organisatie is aan de hand van een selfassessment scan van Yacht. De scan is vooraf beschikbaar voor alle deelnemers.
We beginnen met een voorwoord van Henry Schirmer, CFO Randstad. Hij neemt ons mee in zijn visie rondom futurizing finance en deelt zijn lessons learned vanuit Randstad Holding wereldwijd en zijn vorige werkgever Unilever.
Hierna zal Misja Bouma, Business Development Manager Finance Yacht, een update geven over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor financials.
Na de update worden we ingedeeld in groepjes en wordt besproken welke lessons learned en implicaties de scan resultaten hebben. De focus zal liggen op de toenemende impact van technologie, innovatief vermogen en kennisniveau van de organisatie en jezelf.
Als CFO, Controller of Finance Manager zien we de rol van Finance binnen organisaties veranderen. De verwachting is dat dit proces eerder zal versnellen dan afvlakken. Mede hierom willen we aan de
hand van een self-assessment de awareness verhogen en inzicht geven hoe jij en jouw organisatie er voor staan als we dit afzetten tegen een landelijk gemiddelde.
Mocht bovenstaande interessant klinken, schrijf je dan snel in voor dit interactieve digitale event. Het is wel de bedoeling dat we het geheel zo interactief mogelijk maken en dus met “video-aan” inbellen.

19.00 - 19.20 uur Lezing Henry Schirmer, CFO Randstad (engels)
19.20 - 19.45 uur Update Arbeidsmarkt - Misja Bouma
19.45 - 19.55 uur Break
19.55 - 20.15 uur Break Out 1- Scan bespreken vanuit organisatie
20.15 - 20.25 uur Recap
20.25 - 20.45 uur Break Out 2 - Scan bespreken vanuit persoonlijk leiderschap
20.45 - 21.00 uur Recap en Afsluiting

De deelname geeft recht op 2 PE-punten en is voor de leden gratis. Voor introducés en niet leden wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 50,- per deelnemer.
In verband met planning is aanmelding voor 15 februari a.s. via de site en voor niet leden bij de secretaris verplicht. (k_elgersma@hotmail.com)

De digitale netwerksamenleving

17-12-2020 - Online
Op donderdag 17 december a.s. van 19.00 - 21.00 uur houdt Marco Derksen een interactieve lezing over De digitale netwerk-samenleving, de kunst van het verbinden.
Marco Derksen is samen met Rachelle van der Linden auteur van het boek “Kleur bekennen”. Derksen benadert transformatie meer vanuit een sociaal-technologische blik. Heeft een scherpe visie op de toekomst en de overtuiging dat juist nu elke organisatie kleur zou moeten bekennen.
Vaak stond Marco, al dan niet met anderen, aan de wieg van vernieuwingen in de organisaties, zoals bij Energie direct, Knab, Vers 247, NLziet en Marketingfacts.
Het begint met het doorgronden van wat je organisatie in de essentie is een inspirator, een gids, een facilitator of een servicer? Door je rol helder te krijgen kun je gefundeerde en duurzame strategische keuzes maken, en leg je de basis voor het kompas waarmee je je organisatie op koers brengt en de toekomst in loodst. We hebben Marco gevraagd in zijn lezing stil te staan bij de impact van dit alles op de functie van de controller.
Deelname geeft recht op 2 PE-punten en is voor de leden. Opgave gaat via de site www.acnn.eu

De wijze waarop de sessie zal plaatsvinden zal later aan de deelnemers per mail worden verstuurd.

Blockchain en het verlagen van de administratieve lasten

04-06-2020 - Online
In verband met de coronacrisis hebben we al even geen bijeenkomsten kunnen organiseren en nu hebben we het plan opgevat om jullie uit te nodigen voor een digitale inspiratiesessie met de duur van één uur over de toepassing van blockchain met het doel de administratieve lasten te verlagen.

Onder leiding van de heer Jan Krol. De heer Krol zal samen met zijn collega’s Jack Bakker en Jouke Langhout van het bedrijf Be-Better deze digitale inspiratiesessie verzorgen.

Zij zullen dit doen aan de hand van praktijkvoorbeelden. Onder het motto van “vertrouwen is goed, controleren is beter” laten ze zien hoe je met blockchain een proces kunt stroomlijnen, waarin meerdere organisaties, klanten en instanties vaak dezelfde informatie van elkaar nodig hebben om tot een resultaat komen. Ook zullen ze toelichten hoe blockchain-toepassingen kunnen worden geïmplementeerd en hoe die op het huidige IT-landschap worden aangesloten en tot welk besparingspotentieel dit leidt.

De sessie zal gevolgd kunnen worden door gebruik te maken van MS Teams.

Het is uiteraard handig gebruik te maken van een pc of laptop met camera. Hierbij nodigen wij je hierbij uit voor deze sessie op donderdag 4 juni a.s. om 19.00 uur

Deelname geeft recht op één PE-punt en is gratis. Voor het beheer van de PE punten zien wij graag je opgave via de site www.acnn.eu. We sturen je dan de MS Teams uitnodiging naar het ons bekende emailadres.

Fraude (vervalt vanwege corona)

02-04-2020 - Mediacentrale, Helperpark 272-298 Groningen
Tijdens de lezing zullen Mr. Paulien Waninge en Prof. dr. Dick de Waard RA MA je aan de hand van uitgebreide casuïstiek meenemen in een discussie over fraude. Daarbij worden cases besproken vanuit het perspectief van de accountant en van de jurist. De discussie met jullie is daarbij van essentieel belang. Niet alleen om de bijeenkomst een interactief karakter te geven, maar vooral ook om het doel van de cursus te realiseren:
1. De bewustwording vergroten van hetgeen het maatschappelijk verkeer verwacht bij het signaleren van fraude(risicofactoren).
2. Het begrip over fraude(risicofactoren).
3. De vaardigheden vergroten in het onderkennen van frauderisicofactoren, als ook fraude en het niet-naleven van wet- en regelgeving.
4. De vaardigheden vergroten in het omgaan met dilemma’s.

Programma:
17.30 uur Ontvangst met koffie en/of drankje
18.00 uur Welkom door de voorzitter
18.10 uur Lezing en discussie over fraude
20.30 uur Warm buffet & Borrel
21.30 uur Afsluiting

Deelname geeft recht op 2 PE-punten en is voor de leden gratis. Opgave gaat via de site www.acnn.eu
Introducés en niet leden moeten zich opgeven via k_elgersma@hotmail.com en hiervoor geldt een eigen bijdrage van € 50,- per deelnemer. Hiervoor ontvang je een factuur van de penningmeester, welke vooraf betaald moet worden. Leden hebben overigens voorrang bij aanmelding t.o.v. introducés.

Mocht je je hebben aangemeld, maar zonder geldige reden niet komen opdagen, dan wordt € 50,- in rekening gebracht (in verband met de reserveringskosten, die de ACNN heeft moeten maken). Bij afmeldingen na 25 maart 2020 wordt eveneens € 50,- in rekening gebracht.
In verband met de planning, beveiliging en de catering is tijdige aanmelding vooraf via de website van ACNN gewenst. Opgave is uiterlijk mogelijk tot 25 maart a.s.

De invloed van de ECB en het ECB-beleid op de Nederlandse economie

23-01-2020 - Rabobank, te Groningen
Interactieve lezing van macro-econoom en economiecommentator van BNR-radio Kees de Kort over de invloed van de ECB en het ECB-beleid op de Nederlandse economie.

Programma:
17.30 uur Ontvangst met koffie en/of drankje
18.00 uur Welkom door de voorzitter
18.10 uur Lezing over de invloed van het ECB-beleid door Kees de Kort
20.30 uur Warm buffet & Borrel
21.30 uur Afsluiting

Locatie:
Rabobank Griffeweg 80, Groningen. Parkeren op het nabij gelegen Sontplein (afslag IKEA)

Opave en PE-punten:
Deelname geeft recht op 2 PE-punten en is voor de leden gratis. Aanmelding vooraf via deze site.
Voor introducés en niet leden wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 50,- per deelnemer (opgaven via: k_elgersma@hotmail.com ). Hiervoor ontvangt u een factuur van de penningmeester, welke vooraf betaald moet worden.

Mocht je je hebben aangemeld, maar zonder geldige reden niet komen opdagen, dan wordt € 50,- in rekening gebracht (in verband met de reserveringskosten, die de ACNN heeft moeten maken). Bij afmeldingen na 15 januari wordt eveneens € 50,- in rekening gebracht.
Opgave is uiterlijk mogelijk tot 15 janauri a.s

Presentatie arbeidsmarkt van de toekomst voor Finance en een workshop “Storytelling”

17-10-2019 - Kantoor Yacht, Rozenburglaan 3, Groningen.
Wil jij meer ....
. mensen beïnvloeden, inspireren, betrekken, overtuigen;
. tegenwicht geven aan de overvloed aan inhoudelijke informatie;
. dat jouw advies beklijft of het nu in een formele of informele setting is;
. met jouw advies verbinding leggen tussen het eigen werk en de (organisatie) doelen.

Programma:
17.30 uur Ontvangst met koffie en/of drankje
18.00 uur Welkom door de voorzitter
18.10 uur Presentatie arbeidsmarkt van de toekomst door Misja Bouma, Business Development Manager Yacht
19.00 uur Workshop “Van Controller tot Storyteller” door Kamille Kres
20.00 uur Warm buffet
20.30 uur Borrel
21.15 uur Afsluiting

Deelname geeft recht op 2 PE-punten en is voor de leden gratis. Opgave gaat via deze site
Introducés en niet leden moeten zich opgeven via k_elgersma@hotmail.com en hiervoor geldt een eigen bijdrage van € 50,- per deelnemer. Hiervoor ontvangt u een factuur van de penningmeester, welke vooraf betaald moet worden. Er geldt een maximum aantal deelnemers van 35. Leden hebben overigens voorrang bij aanmelding t.o.v. introducés.
Mocht u zich hebben aangemeld, maar zonder geldige reden niet komen opdagen, dan wordt € 50,- in rekening gebracht (in verband met de reserveringskosten, die de ACNN heeft moeten maken). Bij afmeldingen na 15 oktober 2019 wordt eveneens € 50,- in rekening gebracht.
Degenen, die de contributie niet hebben voldaan, kunnen helaas niet deelnemen aan de activiteiten.
Opgave is uiterlijk mogelijk tot 15 oktober a.s.

Robotic Process Automation en excursie Grolsch

07-06-2019 - Enschede
Programma KPMG ‘Robotic Process Automation’.
Is RPA, BPM, chatbots en Process Mining - tooling die bijdraagt aan de Operational Excellence van een bedrijf? Inmiddels zijn de meeste organisaties begonnen of al volop bezig met de uitrol van Robotic Process Automation. Maar hoe nu verder? Hoe kan er meer waarde toegevoegd worden door verschillende oplossingen te combineren?
Het betreft een boeiend, interactief programma, waarbij we als groep ook zelf aan de slag gaan met het bouwen van een robot.

Excursie Grolsch
Grolsch is een merk dat weinig introductie behoeft. Bekend van de beugel, Vakmanschap is Meesterschap en de vele speciaalbieren. En van hun uitgesproken smaak. Men brouwt namelijk al meer dan 400 jaar op basis van eigen overtuiging en met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. Hierdoor zijn hun bieren vol van smaak en hebben ze een rijke afdronk.

Programma vrijdag 7 juni 2019
07.05 uur Hoogkerk, v.d. Valk
07.45 uur Beilen, Casino, afslag 30, Domoweg 2b (carpool)
08.05 uur Hoogeveen, Zuidwolderigerweg / Zijkant Hotel Hoogeveen
09.35 uur Enschede, Rabobank, Het Eeftink 2
09.45 uur Programma verzorgd door KPMG
12.15 uur Lunch bij Rabobank tot 13.00 uur
13.00 uur Vertrek richting Grolsch Brouwerij, aanwezig 13.15 uur
13.30 uur Grolschtour
16.30 uur Vertrek uit Enschede
17.30-19.30 uur onderweg 2 uur durend buffet incl. live cooking.
19.30 uur Vertrek naar Hoogeveen, Beilen en Hoogkerk

Deelname geeft recht op 5 PE-punten en is voor de leden gratis. Opgave gaat via de site www.acnn.eu
Introducés en niet leden moeten zich opgeven via k_elgersma@hotmail.com en hiervoor geldt een eigen bijdrage van € 75,- per deelnemer. Hiervoor ontvangt u een factuur van de penningmeester, welke vooraf betaald moet worden. Leden hebben overigens voorrang bij aanmelding t.o.v. introducés.
Mocht u zich hebben aangemeld, maar zonder geldige reden niet komen opdagen, dan wordt € 75,- in rekening gebracht (in verband met de reserveringskosten, die de ACNN heeft moeten maken). Bij afmeldingen na 29 mei 2019 wordt eveneens € 75,- in rekening gebracht.
Degenen, die de contributie (€ 50,- per jaar) niet tijdig hebben voldaan kunnen niet deelnemen aan de activiteiten.
In verband met de planning, beveiliging en de catering is tijdige aanmelding vooraf via de website van ACNN gewenst. Opgave is uiterlijk mogelijk tot 27 mei a.s. N.B. In verband met de beveiliging bij Rabobank en Grolsch dient u zich te kunnen legitimeren d.m.v. paspoort of legitimatiebewijs.

Aan deze trip kunnen maximaal 44 personen deelnemen. M.a.w. bij 44 deelnemers sluit de inschrijving en hanteren wij een wachtlijst. Dit is de begrenzing die de betrokken bedrijven hanteren. Helaas kunnen wij onderweg niet stoppen voor tussentijdse op stapplaatsen. Alleen bij de aangegeven opstapplaatsen kan er worden opgestapt en uitgestapt. Zelfstandig rechtstreeks naar Grolsch rijden en daar aansluiten bij de groep is eveneens niet mogelijk i.v.m. beveiligingsvoorschriften. We realiseren ons, dat we daarmee niet helemaal kunnen inspelen op ieders persoonlijke voorkeur. Het heeft geen zin om hierover apart te mailen.

Mocht je verhinderd zijn op de dag zelf, dan dit graag doorgeven via: 06-134 80 926. Hiermee voorkomen we dat de bus onnodig moet wachten.

Ethical Hacking

14-03-2019 - Het Kasteel, Groningen
Kevin Morssink en Theunis Kloosterman van E11EVEN uit Heerenveen geven een lezing over Ethical Hacking. E11EVEN houdt zich o.a. bezig met forensisch accountantsonderzoek en ethical hacking.
De lezing gaat over de werkwijze van hackers, waarbij de kwetsbaarheden van de betreffende organisatie aan de orde komen en o.a. de maatregelen, die kunnen worden genomen om te voorkomen dat de organisatie kan worden gehackt.

Locatie:
vergadercentrum Het Kasteel, Melkweg 1, 9718 EP Groningen

Programma:
17.30 uur Ontvangst met koffie en/of drankje
18.00 uur Welkom door de voorzitter
18.10 uur Lezing van de heren Morssink en Kloosterman
19.15 uur Gelegenheid tot het stellen van vragen
19.45 uur Warm buffet
20.30 uur Borrel
21.15 uur Afsluiting

PE-punten en opgave:
Deelname geeft recht op 2 PE-punten en is voor de leden gratis. Voor introducés en niet leden wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 50,- per deelnemer. Hiervoor ontvangt u een factuur van de penningmeester, welke vooraf betaald moet worden. Mocht u zich wel via onze site hebben aangemeld, maar zonder geldige reden niet komen opdagen, dan wordt € 50,- in rekening gebracht (in verband met de reserveringskosten, die de ACNN heeft moeten maken). Bij afmeldingen na 10 maart 2019 wordt eveneens € 50,- in rekening gebracht.

Ethiek

14-12-2018 - Zernikecomplex, Groningen
Invloed uitoefenen op de besluitvorming in de organisatie is een belangrijk onderdeel van ons vak. Zeker in lastige situaties, als prioritering in de strategische agenda van belang is of projecten uit de pas lopen en je elkaar moet kunnen aanspreken. Wat betekent dat in de praktijk voor uw rol en positie in relatie tot Governance, Risk & Compliance?

Vaak is het een kwestie van leren bewegen in het spel van macht, gezag en ethiek. Hoe werkt de balans en dynamiek in de bestuurskamer van uw organisatie? Wat is uw rol en mate van invloed? Welke technieken zijn er om besluitvorming te sturen? En hoe houdt u regie over wat er in de boardroom wordt besloten?

Deze bijeenkomst over ethiek en besluitvorming is een inhoudelijke workshop waarbij, na een inspirerende inleiding van Dr. Raymond Zaal, universitair docent aan de RUG, een interactieve dialoog plaatsvindt

Programma:
12.45 uur Ontvangst met koffie en/of drankje
13.15 uur Opening door de voorzitter en start van de bijeenkomst onder leiding van Dr. Raymond Zaal, universitair docent aan de RUG
14.00 uur Opsplitsing in kleinere groepen om dilemma’s te bespreken
15.30 uur terugkoppeling en bespreking dilemma’s
16.30 uur Afsluitende borrel

Opave en PE-punten:
Deelname geeft recht op 3 PE-punten en is voor de leden gratis. Aanmelding vooraf via de website van ACNN: www.acnn.eu
Voor introducés en niet leden wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 50,- per deelnemer (opgaven via: k_elgersma@hotmail.com ). Hiervoor ontvangt u een factuur van de penningmeester, welke vooraf betaald moet worden.

Mocht je je hebben aangemeld, maar zonder geldige reden niet komen opdagen, dan wordt € 50,- in rekening gebracht (in verband met de reserveringskosten, die de ACNN heeft moeten maken). Bij afmeldingen na 8 december 2018 wordt eveneens € 50,- in rekening gebracht.

De toekomstbestendige financial

04-10-2018 - Yacht, Rozenburglaan 3, Groningen
Donderdag 4 oktober 2018 geeft Yacht een interactieve workshop over de toekomstbestendige financial.
De workshop is gebaseerd op een leergang die Yacht samen met Talentfirst heeft ontwikkeld om haar eigen professionals toekomstbestendig te maken. Het programma is gebaseerd op het visiedocument van de NBAVRC, uitgevoerd in het kader van het ‘Financieel Professional 2020’ onderzoek. In deze workshop introduceren we 3 competenties van de toekomst, waarmee de deelnemers aan de slag gaan:
- Impact Finance Leadership
- Lef Ondernemerschap
- Contextual Awareness

Programma:
17.30 uur Ontvangst met koffie en/of drankje
18.00 uur Welkom door de voorzitter
18.10 uur Workshop Yacht
19.45 uur Warm buffet / borrel
21.15 uur Afsluiting

Deelname geeft recht op 2 PE-punten en is voor de leden gratis. Voor introducés en niet leden wordt een eigen bijdrage gevraagd van €50,- per deelnemer. Hiervoor ontvangt u een factuur van de penningmeester, welke vooraf betaald moet worden. Mocht u zich wel via onze site hebben aangemeld, maar zonder geldige reden niet komen opdagen, dan wordt €50,- in rekening gebracht (in verband met de kosten, die de ACNN heeft moeten maken). Bij afmeldingen na 27 september wordt eveneens €50,- in rekening gebracht.
Het maximale aantal deelnemers is beperkt tot 30.

Prestatie (best value) Inkoop

28-06-2018 - Beans & Grapes , te Haren
Op donderdag 28 juni organiseren we een bijeenkomst over prestatie (best value) inkoop.

We gaan dit keer op bezoek bij Beans & Grapes een gezellige wijn, koffie en delicatessenwinkel van een van onze collega’s in Haren.
Marten Venemans en Edmond Wöltgens van Hoffman Krul & Partners zullen laten zien hoe prestatie inkoop werkt en wat de resultaten daarvan kunnen zijn. Aan de hand van een praktijkcase zullen ze jullie inspireren om deze nieuwe vorm van inkoop ook zelf toe te gaan passen.

Prestatie Inkoop is een methode om slim en efficiënt in te kopen en opdrachten te verstrekken.
Daarbij staat niet een uitgebreid programma van eisen en wensen centraal, maar een aantal vooraf gedefinieerde doelstellingen en prestatie-afspraken. De leverancier is verantwoordelijk om deze te realiseren.

Programma:
17.45 Ontvangst
18.15 Inleiding
18.30 Presententatie prestatie (best value) inkoop
19.30 Buffet en wijnproeverij

Het belooft een energieke bijeenkomst te worden waarbij de inleiders graag met jullie de discussie willen aangaan.

Door de locatie is het aantal beschikbare plaatsen voor deze locatie beperkt tot 20, dus geef je snel op!
Bij te veel inschrijvingen, niet getreurd, dan organiseren we de sessie na de zomervakantie nog een keer.

Locatiegegevens:
Beans & Grapes Haren
Raadhuisplein 19
9751 AP HAREN
Tel: 050-7370148

Soft controls...hoe nu verder? in combinatie met excursie RWE

01-06-2018 - van der Valk Hoogkerk en Eemshavencentrale
Interactief programma met praktijkvoorbeelden en pragmatische handvatten door Prof. Dr. Muel Kaptein, hoogleraar bedrijfsethiek en integriteit aan de Rotterdam School of Management en partner bij KPMG.
Daarna vertrekken we naar de Eemshavencentrale voor een presentatie en een bezoek aan RWE. We sluiten de dag af met een warm buffet.

Programma:
09.00 uur: ontvangst en inloop bij Van Der Valk Hotel Hoogkerk
09.30 uur: Lezing Prof. Dr. Muel Kaptein Softcontrols… hoe nu verder?
12.30 uur: Vertrek met de bus naar de RWE centrale Eemshaven
16.30 uur: Einde locatiebezoek
19.45 uur: verwachte terugkomst tijd in Hoogkerk.

Het maximum aantal deelnemers is bereikt, zodat aanmelden helaas niet meer mogelijk is.

Globalisering

18-01-2018 - Onderwijsvleugel Duisenberggebouw, Zernikecomlex te Groningen
Prof. Dr. S. (Steven) Brakman, hoogleraar internationale economie aan de RUG neemt ons mee in de mondialisering. Hij zal spreken over de voor- en nadelen van globalisering.

Programma:

17.30 uur Ontvangst met koffie en/of drankje;
18.00 uur Welkom door de voorzitter;
18.05 uur Lezing door Prof. Dr. Steven Brakman over Globalisering;
20.00 uur Buffet en borrel;
21.45 uur Afsluiting.

De ontvangst is in de Careerscompany. De lezing is in zaal 0031 (begane grond) van de Onderwijsvleugel.

Deelname geeft recht op 2 PE-punten en is voor de leden gratis. Voor introducés en niet leden wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 50,- per deelnemer. Hiervoor ontvangt u een factuur van de penningmeester, welke vooraf betaald moet worden. Mocht u zich wel via onze site hebben aangemeld, maar zonder geldige reden niet komen opdagen, dan wordt € 50,- in rekening gebracht (in verband met de reserveringskosten, die de ACNN heeft moeten maken). Bij afmeldingen na 11 januari 2018 wordt eveneens € 50,- in rekening gebracht.

VRC Regioborrel: Interne controle: hoe (schijnbaar) saaie dingen leuk kunnen zijn.

23-10-2017 - Zorggroep Alliade, Trambaan 10, Heerenveen
Jaspert Meijburg RA RC, concerncontroller van Zorggroep Alliade, laat zien dat zijn functie als concerncontroller van Zorggroep Alliade allesbehalve saai is!

Ontvangst: 16.30 uur – 17.00 uur
Lezing: 17.00 uur – 18.00 uur
Borrel: 18.00 uur – 19.00 uur

PE-punt/uur: 1

Kosten: You don’t have to bring your own wallet

Alleen toegankelijk voor VRC-leden!
Aanmelden is niet noodzakelijk!

de Nieuwe Europese Privacy Verordering

14-09-2017 - Mediacentrale, Helperpark 270-298 te Groningen
Vivienne Verlinden-Masson van PlasBossinada advocaten en notarissen te Groningen en Wolter Piek van AuditAssociates te Gees geven een lezing over de Nieuwe Europese Privacy Verordering en de gevolgen hiervan.

Agenda:
17.30 uur Ontvangst met koffie en/of drankje
18.00 uur Welkom door de voorzitter en introductie sprekers
18.10 uur Lezing door Vivienne Verlinden-Masson en Wolter Piek. Incl. gelegenheid tot het stellen van vragen
19.45 uur Warm buffet
20.30 uur Borrel
21.15 uur Afsluiting

Opgave en PE-punten:
Deelname geeft recht op 2 PE-punten en is voor de leden gratis. Aanmelding vooraf via de website van ACNN: http://www.acnn.eu/
Voor introducés en niet leden wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 50,- per deelnemer (opgaven via: k_elgersma@hotmail.com) Hiervoor ontvang je een factuur van de penningmeester, welke vooraf betaald moet worden.

Mocht je je hebben aangemeld, maar zonder geldige reden niet komen opdagen, dan wordt € 50,- in rekening gebracht (in verband met de kosten, die de ACNN heeft moeten maken). Bij afmeldingen na 10 september 2017 wordt eveneens € 50,- in rekening gebracht.

In verband met de planning en de catering is tijdige aanmelding gewenst

Zakelijk verantwoord omgaan met social media

22-06-2017 - Groningen
hoe kun je op zakelijk verantwoorde manier omgaan met sociale media?

Donderdag 22 juni a.s. nemen Misja Bouma en Marcel Zoon van Yacht ons mee in een interactieve sessie. Wat zijn de kansen en voordelen? Wat zijn de do’s en donts.
Voor mensen die dat willen, hebben we een professionele fotograaf geregeld, die geheel gratis een professionele foto kan maken voor je zakelijke profiel op bv. Linkedin.

Locatie:
Yacht, Rozenburglaan 3, Groningen.

Programma:
17.30 uur Ontvangst met koffie en/of drankje
18.00 uur Opening door de voorzitter en start van de workshop
20.00 uur Buffet en aansluitende borrel

Deelname geeft recht op 2 PE-punten en is voor de leden gratis. Voor introducés en niet leden wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 50,- per deelnemer. Hiervoor ontvangt u een factuur van de penningmeester, welke vooraf betaald moet worden. Mocht u zich wel via onze site hebben aangemeld, maar zonder geldige reden niet komen opdagen, dan wordt € 50,- in rekening gebracht (in verband met de reserveringskosten, die de ACNN heeft moeten maken). Bij afmeldingen na 20 juni 2017 wordt eveneens € 50,- in rekening gebracht.

In verband met de planning, beveiliging en de catering is tijdige aanmelding gewenst

Bedrijfsbezoek Scania en KPMG

19-05-2017 - Zwolle
We gaan naar Scania voor een bedrijfsbezoek en een lezing over leanmanagement.
Daarna gaan we voor een lunch naar KPMG gevolgd door een lezing over de laatste ontwikkelingen op het gebied van Cyber security.

Programma:
07.00 uur Vertrek bij KPMG kantoor Groningen, Leonard Springerlaan voor Martini Plaza.
07.55 uur Vertrek Beilen, carpool Domoweg 2b
08.45 uur Vertrek Lichtmis, Wegrestaurant Lichtmis
09.00 uur Aanvang excursie bij Scania Production Zwolle BV
12:00 uur Einde bezoek / vertrek
12.30 uur Ontvangst op KPMG kantoor Zwolle (inclusief lunch aangeboden door KPMG). Aansluitend: lezing van Ton Diemont over de laatste ontwikkelingen op het gebied van Cyber Security

16.30 uur Vertrek vanuit KPMG Zwolle
Aansluitend: Diner en gelegenheid tot netwerken bij Restaurant Madrid te Dalfsen

19.00 uur Vertrek uit Dalfsen
19.15 uur Aankomst Lichtmis
20.00 uur Aankomst Beilen
20.45 uur Aankomst Groningen
Uiteraard zijn de tijden indicatief.

Het is uitsluitend toegestaan gebruik te maken van de aangegeven opstapplaatsen.

PE-punten en opgave:

Deelname geeft recht op 5 PE-punten en is voor de leden gratis. Opgave gaat via deze site. Maximaal aantal deelnemers is 45, waarbij geldt dat ;eden voorrang hebben. Onder de voorwaarde dat de contributie betaald is of een machtiging is afgegeven.

Introducés en niet leden moeten zich opgeven via k_elgersma@hotmail.com en hiervoor geldt een eigen bijdrage van € 75,- per deelnemer.

Thialf, de totstandkoming en projectcontrol

02-02-2017 - Thialf, Pim Mulierlaan 1 te Heerenveen
Willem Jan van Elsacker geeft een lezing over de totstandkoming van het nieuwe Thialf met een toelichting over projectcontrol. We sluiten af en een rondleiding

Programma:
18.30 uur Ontvangst met koffie en/of drankje
18.45 uur Inleiding en welkom door de voorzitter
19.00 uur Lezing door Willem Jan van Elsacker
19.30 uur Gelegenheid tot het stellen van vragen
19.45 uur Rondleiding
20.45 uur Borrel en hapjes
21.15 uur Afsluiting

N.B.! In tegenstelling tot wat je gewend bent, kunnen wij bij deze bijeenkomst helaas geen diner of koud buffet aanbieden!

Deelname geeft recht op 2 PE-punten en is voor de leden gratis. Voor introducés en niet leden wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 50,- per deelnemer. Hiervoor ontvangt u een factuur van de penningmeester, welke vooraf betaald moet worden. Mocht u zich wel via onze site hebben aangemeld, maar zonder geldige reden niet komen opdagen, dan wordt € 50,- in rekening gebracht (in verband met de kosten, die de ACNN heeft moeten maken). Bij afmeldingen na 27 januari 2017 wordt eveneens € 50,- in rekening gebracht.

VRC Regioborrel; onderwerp: Accolade, klaar voor de toekomst

24-11-2016 - Accolade,Thorbeckestraat 2A Heerenveen
ACNN organiseert samen met de VRC, de regioborrel bij Accolade in Heerenveen.

Klaas Groenveld, Directeur-bestuurder Financiën & Informatisering van woningcorporatie Accolade zal een presentatie geven over het nieuwe kantoor: het proces, de totstandkoming, het bewuste werken, duurzaamheid, etc. Hoe kwamen de vier visie-thema’s: betaalbaarheid, zeggenschap, duurzaamheid en verbinding vóór, tijdens en na de verbouwing van het pand van Accolade tot uiting?

Programma:
Ontvangst 16.00-16.30 uur
Lezing 16.30-18.00 uur (incl. rondleiding)
Borrel 18.00-19.00 uur

PE-punt/uur 1

Aanmelden
Let op !! Aanmelden niet via de site maar via vrc@vrc.nl

Gevolgen Brexit voor onze economie

13-10-2016 - Het Kasteel, Melkweg 1 te Groningen
Prof. Dr. Jaap Koelewijn, hoogleraar Nijenrode geeft een lezing over de gevolgen van de Brexit voor onze economie

Het programma voor de avond ziet er als volgt uit:

17.30 uur Ontvangst met koffie en/of drankje
17.45 uur Inleiding en welkom door de voorzitter
18.00 uur Lezing door Prof. Dr. Jaap Koelewijn
19.00 uur Gelegenheid tot het stellen van vragen
19.15 uur Buffet en borrel met volop ruimte voor informele contacten
21.45 uur Afsluiting


Deelname geeft recht op 2 PE-punten en is voor de leden gratis. Opgave gaat via de site www.acnn.eu
Introducés en niet leden moeten zich opgeven via k_elgersma@hotmail.com en hiervoor geldt een eigen bijdrage van € 50,- Hiervoor ontvangt u een factuur, welke vooraf betaald moet worden. Mocht u zich wel via onze site hebben aangemeld, maar zonder geldige reden niet komen opdagen, dan wordt € 50,- in rekening gebracht (in verband met de reserveringskosten, die de ACNN heeft moeten maken).
Degenen, die de contributie (€ 50,- per jaar) niet hebben voldaan kunnen niet deelnemen aan de activiteiten.
In verband met de planning, beveiliging en de catering is tijdige aanmelding vooraf via de website van ACNN

Hoe organiseert u projectcontrol?

16-06-2016 - Kantoor Yacht, Groningen
Onze stersponsor Yacht Finance organiseert 16 juni een ronde tafel kennissessie met als onderwerp projectcontrol. Projecten zijn uitdagend, uniek en specifiek en wijken af van de dagelijkse activiteiten van de organisatie. Hierdoor kennen ze vaak een verhoogd risicoprofiel. Projectbeheersing is daardoor een belangrijk onderwerp voor veel organisaties geworden. De rol van projectcontroller wordt belangrijker in de (project)organisatie. Projectcontrollers worden steeds meer gevraagd in de markt. Daarom organiseert Yacht een ronde tafel kennissessie. Doel van deze bijeenkomst is om met vakgenoten uit diverse organisaties, waar projectcontrol een rol speelt, te sparren over de invulling van projectcontrol en de positionering ervan in de organisatie.

De ronde tafel zal worden ingeleid door Eric Kemperman. Eric heeft veel ervaring op het gebied van projectmanagement en –control en is eigenaar van PCO Advies B.V., een dynamisch expertbureau op het gebied van projecten.

Programma
Het programma voor de avond ziet er als volgt uit:
17.30 uur Ontvangst met maaltijd
18.30 uur Welkom en korte introductie in het onderwerp Projectcontrol
18.40 uur Inleiding door Eric Kemperman
19.30 uur Discussie projectbeheersing
20.30 uur Afsluiting en borrel
Locatie
De bijeenkomst vindt plaats op ons kantoor in Groningen, gevestigd aan de Rozenburglaan 3.

Aanmelden
Let op !! Aanmelden niet via de site maar via: receptie.groningen@yacht.nl

Excursie Beck’s brouwerij en Airbus

22-04-2016 - Bremen
Becks Bierbrouwerij
Bier is niet meer weg te denken uit de Duitse cultuur. Het biermerk Beck’s mag dan inmiddels zijn overgenomen door InterBrew, de wortels van het biermerk zitten diep in Bremen genesteld.
Airbus Defence & Space
Is een wereldspeler in de ruimtevaartindustrie. Belangrijke onderdelen van de Ariane raketten, het oude spacelab en het huidige ISS Columbus lab zijn bij Airbus in Bremen gemaakt.


Het programma voor deze dag ziet er als volgt uit:

08.50 uur - instappen bij KPMG kantoor Groningen, Leonard Springerlaan voor Martine plaza.
09.45 uur - vertrek vanuit Nieuweschans, Poort van Groningen
11.30 uur - excursie bij de Beck's brouwerij
13.30 uur - vrije tijd in het centrum Bremen, er is een lunch pakket beschikbaar, wat in de bus zal worden uitgereikt.
15.00 uur - excursie bij Airbus Defense & Space
18.30 uur - diner in Restaurant de Poort van Groningen in Nieuweschans
20.15 uur - vertrek
21.00 uur - terugkeer in Groningen

Deelname geeft recht op 5 PE-punten en is voor de leden gratis. Opgave gaat via de site www.acnn.eu
Introducés en niet leden moeten zich opgeven via k_elgersma@hotmail.com en hiervoor geldt een eigen bijdrage van € 75,- per deelnemer. Hiervoor ontvangt u een factuur van de penningmeester, welke vooraf betaald moet worden. Leden hebben overigens voorrang bij aanmelding t.o.v. introducés.
Mocht u zich hebben aangemeld, maar zonder geldige reden niet komen opdagen, dan wordt € 75,- in rekening gebracht (in verband met de reserveringskosten, die de ACNN heeft moeten maken). Bij afmeldingen na 15 april 2016 wordt eveneens € 75,- in rekening gebracht.
Degenen, die de contributie (€ 50,- per jaar) niet tijdig hebben voldaan en geen incasso-machtiging hebben afgegeven, kunnen niet deelnemen aan de activiteiten.
In verband met de planning, beveiliging en de catering is tijdige aanmelding vooraf via de website van ACNN gewenst. Er zijn twee opstapplaatsen, te weten Groningen of Nieuweschans. Kies bij aanmelding op de website voor de juiste activiteit met de juiste opstapplaats.
N.B. In verband met de beveiliging en i.v.m. het feit dat er sprake is van een buitenlandse reis dient u zich te kunnen legitimeren d.m.v. paspoort of legitimatiebewijs.

Risk-management

24-03-2016 - Mediacentrale, gebouw WAAR te Groningen
Wim Pauw, tevens docent bij TIAS Business School (Tilburg University) neemt je op een interactieve manier mee in de wereld van risk-management.

Het programma voor de avond ziet er als volgt uit:

17.30 uur Ontvangst met koffie en/of drankje
17.45 uur Inleiding en welkom door de voorzitter
18.00 uur Warm Buffet
19.00 uur Presentatie Wim Pauw
20.15 uur Gelegenheid tot het stellen van vragen
20.30 uur Netwerken onder genot van een borrel

Deelname geeft recht op 2 PE-punten en is voor de leden gratis. Opgave gaat via de site www.acnn.eu Introducés en niet leden moeten zich opgeven via k_elgersma@hotmail.com en hiervoor geldt een eigen bijdrage van € 50,- per deelnemer. Hiervoor ontvangt u een factuur van de penningmeester, welke vooraf betaald moet worden.
Mocht u zich wel hebben aangemeld, maar zonder geldige reden niet komen opdagen, dan wordt € 50,- in rekening gebracht (in verband met de reserveringskosten, die de ACNN heeft moeten maken). Bij afmeldingen na 20 maart 2016 wordt eveneens € 50,- in rekening gebracht.

In verband met de planning, en de catering is tijdige aanmelding vooraf via de website van ACNN
gewenst

Finance en bestuur van een topsport organisatie

10-02-2016 - Topsporthal Alphacollege, te Groningen
Bart Wittens ens Jack Suiveer geven een lezing over finance in de (top)sport en het bestuur van een (top)sport organisatie. Zij hebben een achtergrond bij Donar (basketbal) en Lycurgus (volleybal)

Het programma voor de avond ziet er als volgt uit:

17.30 uur Ontvangst met koffie en/of drankje
17.45 uur Inleiding en welkom door de voorzitter
18.00 uur Presentatie Jack Suiveer en Bart Wittens
19.00 uur Gelegenheid tot het stellen van vragen
19.15 uur Warm buffet
20.00 uur Bezoek wedstrijd Abiant Lycurgus – Advisie/SSS (Eredivisie volleybal)
22.00 uur Wedstrijdevaluatie met trainer en borrel

Deelname geeft recht op 2 PE-punten. Introducés en niet leden kunnen zich opgeven via k_elgersma@hotmail.com en hiervoor geldt een eigen bijdrage van € 50,- per deelnemer. Hiervoor ontvangt u een factuur van de penningmeester, welke vooraf betaald moet worden.
Mocht u zich wel hebben aangemeld, maar zonder geldige reden niet komen opdagen, dan wordt € 50,- in rekening gebracht (in verband met de reserveringskosten, die de ACNN heeft moeten maken). Bij afmeldingen na 1 februari 2016 wordt eveneens € 50,- in rekening gebracht.
Degenen, die de contributie (€ 50,- per jaar) niet tijdig hebben voldaan kunnen niet deelnemen aan de activiteiten.
In verband met de planning, beveiliging en de catering is tijdige aanmelding vooraf via de website van ACNN

Lezing “Beslissen of gissen op financieel terrein”

26-11-2015 - Campus Zernike van de RUG te Groningen
17.30 uur Ontvangst met koffie en/of drankje
18.00 uur Onderzoek naar eigen beslisvaardigheden
18.30 uur Warm buffet
19.15 uur Lezing door Kristina Linke
20.00 uur Gelegenheid tot discussie en het stellen van vragen
20.15 uur Lezing door Elisabeth Bremer
20.45 uur Gelegenheid tot discussie en het stellen van vragen
21.00 uur Borrel met volop ruimte voor informele contacten
21.45 uur Afsluiting

Deelname geeft recht op 2 PE-punten en is voor de leden gratis. Voor introducés en niet leden wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 50,- per deelnemer. Hiervoor ontvangt u een factuur van de penningmeester, welke vooraf betaald moet worden. Mocht u zich wel via onze site hebben aangemeld, maar zonder geldige reden niet komen opdagen, dan wordt € 50,- in rekening gebracht (in verband met de reserveringskosten, die de ACNN heeft moeten maken). Bij afmeldingen na 22 november 2015 wordt eveneens € 50,- in rekening gebracht.
In verband met de planning, beveiliging en de catering is tijdige aanmelding vooraf via de website van ACNN

Lezing Duurzaamheid moet op de directie agenda

28-05-2015 - Fries Museum te Leeuwarden
16.00 uur Ontvangst in de hal van het Fries Museum, Wilhelminaplein 92 te Leeuwarden

16.30 uur
Hilda Feenstra van The Natural Step en Klaas Groenveld, Accolade gaan in op de noodzaak om duurzaamheid op de directieagenda te zetten, TNS-methodiek en de wijze waarop woningcorporatie Accolade duurzaamheid in haar ondernemingsstrategie 2015-2020 heeft opgenomen en de implementatie van de TNS-methodiek bij Accolade.

18.00 uur Koud/warmbuffet en gelegenheid tot netwerken

19.30 uur Rondleiding door het museum

20.30 Borrel

Parkeren kan in parkeergarage het Zaailand (onder het museum) of De Klanderij ( 2 minuten lopen). Legitimatie is verplicht. Deelname geeft recht op 2 PE-punten en is voor de leden gratis. Opgave onderstaande link.
Introducés en niet leden moeten zich opgeven via k_elgersma@hotmail.com en hiervoor geldt een eigen bijdrage van € 50,- per deelnemer. welke vooraf betaald moet worden.
Mocht u zich hebben aangemeld, maar zonder geldige reden niet komen opdagen, dan wordt € 50,- in rekening gebracht. Bij afmeldingen na 14 mei 2015 wordt eveneens € 50,- in rekening gebracht.

Lezing Prof. Dr. Edo Roos Lindgreen met aansluitend excursie Schiphol

17-04-2015 - Amstelveen/Schiphol
De lezing zal plaatsvinden in het kantoor van KPMG te Amstelveen en aansluitend vertrekken we naar Schiphol voor een excursie.

In verband met de excursie geldt er een maximum van 46 deelnemers, waarbij de leden voorrang hebben. Zodra het maximum aantal is bereikt werken we met een wachtlijst.

Er zijn 2 opstart mogelijkheden:
07.50 uur instappen bij KPMG kantoor Groningen, Leonard Springerlaan voor Martine plaza.

08.50 uur vertrek Joure, McDonalds

Daarna ziet het programma er als volgt uit:
11.00 uur lezing Prof. Dr. Edo Roos Lindgreen te Amstelveen, KMPG
12.45 uur lunch op KPMG kantoor
14.00 uur verwachte aankomst Schiphol. De gehele groep moet zich melden en legimiteren.
15.45 uur einde tour. U stapt weer in de bus van Dalstra Reizen.
17.30 uur verwachte aankomst bij De Koningshof te Urk voor het diner.
19.15 uur vertrek Urk
20.00 uur verwachte aankomst Joure
20.45 uur verwachte aankomst Groningen

Het maximum aantal deelnemers is bereikt, tevens is de wachtlijst zo groot dat aanmelden niet meer mogelijk is!

Impact van turnaround op de control functie

15-01-2015 - PR zaal van de Gasunie te Groningen
Mevrouw Jolanda Poots-Bijl, CFO bij Ordina gaat in op de rol van een CFO bij een turn-around en de impact op de control functie.
Aansluitend zal ons lid Martijn Gils een lezing houden over zijn scriptie, waarvoor hij vorig jaar de VRC scriptieprijs heeft ontvangen. Het onderwerp is de WACC bij woningcorporaties.

Agenda:
17.30 uur Ontvangst met koffie en/of drankje
18.00 uur Warm buffet
18.45 uur Lezing door Jolanda Poots-Bijl
19.15 uur Gelegenheid tot discussie en het stellen van vragen
19.30 uur Lezing door Martijn Gils
20.00 uur Gelegenheid tot discussie en het stellen van vragen
20.15 uur Borrel met volop ruimte voor informele contacten
21.30 uur Afsluiting

Gedragscode en symposium: 'Het beroep van Controller in beweging'

03-10-2014 - RuG, Paviljoen Duisenberg Gebouw, rode zaal
Om 10.30 start Prof. dr. F. Vlotman met de gedragscode.
Om 12.30 begint het symposium met als sprekers: Theo Bruijninckx, Tjibbe Joustra, Erik Eshuis, Siebe Postuma, Kees Tillema en Dirk Swagerman.

Beide onderdelen (2 resp. 4 PE-punten) zijn in combinatie en los van elkaar te volgen.
Voor onze leden is het symposium gratis en voor de gedragscode wordt een bijdrage gevraagd van €60.
Criterium is dat de contributie is betaald of er een machtiging is afgegeven.

Voor meer informatie (kosten/opgave) zie onderstaande link:

Managing Succesfull Programs

12-06-2014 - Witte zaal van Mediacentrale, Helperpark 270-298 te Groningen
Managing Succesfull Programs (MSP) is een methode ontworpen voor het beheerst doorvoeren van strategische veranderingen met programma’s. Ruud Mollema RA RE, werkzaam als principal adviseur en auditor bij het expertise centrum PBLQ heeft ruime ervaring met deze methode en wil dit graag met ons delen:
17.30 uur Ontvangst met koffie en/of drankje
18.00 uur Welkom door de voorzitter en eventuele mededelingen
18.15 uur Lezing door Ruud Mollema
20.00 uur Buffet en borrel met volop ruimte voor informele contacten
21.30 uur Afsluiting

Lezing Soft-controls met aansluitend excursie naar Meyerwerft

04-04-2014 - Kantoor KPMG Groningen, Pappenburg Duitsland
Erik van Bekkum zal stilstaan bij het onderwerp ‘Soft- Controls’. Erik heeft veel ervaring op het gebied van ethiek, sociale verantwoordelijkheid en compliance. Daarna zullen we per bus vertrekken naar Meyerwerft.

AANMELDEN IS HELAAS NIET MEER MOGELIJK

09.30 uur Ontvangst op het kantoor van KPMG Groningen, Leonard Springerlaan 29
10.00 uur Lezing Erik van Bekkum
12.45 uur Vertrek bus naar de Meyerwerft te Papenburg
14.00 uur Aanvang rondleiding
16.00 uur Einde rondleiding
17.30 uur Restaurant Poort van Groningen Nieuweschans voor diner
19.30 uur Vertrek Nieuweschans
20.15 uur Aankomst in Groningen

Let op: voor niet-leden geldt een bijdrage van € 75.
Aanmelden kan totdat de bus vol is !!

De onderhandelingen tussen zorgaanbieder en verzekeraar

28-11-2013 - Menzis, Winschoterdiep 70, Groningen
In een duo presentatie gunnen Mark Spit (UMCG) en Marco Tieleman (Menzis) ons een kijkje achter de schermen over de onderhandelingen in de zorg.

AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK

18.00 uur: aanvang
18.15 uur: start buffet
19.30 uur: lezing in het Auditorium
21.00-22.00 borrel

Governance en financiële sturing van de provincie

03-10-2013 - Provinciehuis Leeuwarden
Anneke Haven en Johan Tjalsma belichten en vertegenwoordigen twee kanten van dit spel: resp. die van concern controller en die van toezichthouder/lid prov.staten.

Het programma voor de avond ziet er als volgt uit:
17.30 uur Ontvangst door de voorzitter in de publiekszaal
17.45 uur Rondleiding door het nieuwe provinciehuis
18.30 uur Diner
19.30 uur Lezing door Anneke Haven en Johan Tjalsma
21.30 uur Afsluiting en borrel